Problemes de via única


Una de les meves darreres col·laboracions a la revista Ciutat Nova

Tinc un problema!  Aquesta és una frase que darrerament sento sovint. No és problema tenir un problema, si no fos que cal buscar-hi una sortida. Quin camí prendre? On és el camí?

Analitzant diferents tipologies de problemes i tractant de cercar-hi camins de sortida adequats, em vaig adonant de que molts problemes, grans i petits, tenen un origen comú: la manca d’unitat. Les persones, les coses, la natura estem dotats de la riquesa de la diversitat, mentre estem cridats a la unitat. Aquestes dues característiques, unitat i diversitat,  generalment es mostren com dos elements en tensió, entre els que cal triar: o l’un o l’altre. Aquesta tensió és, al meu entendre, la gran font d’on brollen la majoria de conflictes. Quan la unitat esdevé dèria uniformitzadora, apareixen les situacions d’imposició, de domini, de voler resoldre els problemes utilitzant les famoses frases: “això és així”, “has de fer-ho d’aquesta manera”, “això és el que s’ha de fer”. Quan predomina la diversitat, esdevenint un simple estar uns al costat dels altres, amb febles lligams relacionals; quan predomina el “cadascú a la seva”, “jo sóc així”, “el que a mi m’interessa és això”, … la convivència es transforma en indiferència, per donar pas al caos, avantsala del conflicte.

La natura ens ensenya que aquesta diversitat està concebuda per conviure en total harmonia amb la unitat. Els arbres, el sol, els rius, la terra, el mar i les muntanyes tot i ser radicalment diferents, estan dotats per viure de forma natural, uns en funció dels altres, construint una admirable solució a tots els seus possibles conflictes. Solució que tots contemplem meravellats: la natura. Només la maldestra influència de l’acció de l’home trenca massa sovint aquesta envejable convivència. El mateix cos humà també és una obra mestre d’enginyeria de diversitat i unitat.

Quan aquestes línies vegin la llum, desconec per quin pedregar transitarà la vella Europa, en aquest camí crític que segueix,  però el que és ben segur és que ha arribat la seva hora de la veritat. Aquella hora en que Unió Europea ha de deixar de ser només una paraula, per donar pas a una convivència de pobles diversos, però profundament units. Les múltiples diversitats de llengua, de cultura, de climatologia, de religions, d’història, d’organització política, de … han de trobar la seva profunda raó de ser, en el si d’un mosaic fratern de pobles. Sempre he admirat el tarannà dels pobles del nord d’Europa però, nascut a tocar de la Mediterrània, comprenc les ànsies de llum, la vida al carrer i els horaris més laxes del sud. A rel de la crisi, ha sortit a la llum la necessitat d’una major integració en política fiscal , monetària, financera. En el fons ha emergit l’imperiosa necessitat d’unitat, que la diversitat mal entesa d’interessos i de sobiranies dels estats, ha posat en entredit, ocasionant un greu problema.

La creativitat, la imaginació, la capacitat d’improvisació i el geni, són tan necessaris com ho és l’organització, l’eficàcia, l’eficiència i el rigor. L’intercanvi fratern de dons, de capacitats i de possibilitats ha de ser la matèria prima per a l’enriquiment  cultural d’uns pobles europeus, que de la seva rica diversitat, en fan trampolí per assolir un horitzó comú. Més enllà dels estereotips i els desconeixements, la unitat entre pobles ha de ser precursora d’unes identitats i cultures que es reforcen, alhora que ens fan més europeus i que ens apropen a una Europa de pobles que avancen plegats. Una crisi, moltes crisis, un únic camí del que en sabem la destinació final, però ens toca a nosaltres fer-ne l’itinerari.

Publicat al número 142 (agost – setembre de 2012) – Ciutat Nova


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: