Catalunya #25N


Després d’una campanya electoral tan “especial” i de les diverses consideracions d’uns i altres sobre la transcendental importància de les eleccions d’ahir 25 de novembre, no puc deixar de dir-hi la meva. M’hi han esperonat els resultats obtinguts per les diverses formacions polítiques, que configuren un mapa polític substancialment diferent del que teníem i del que alguns esperaven, ocasionant més d’una perplexitat. Permeteu-me doncs que de forma relativament breu i sintètica hi aporti la meva visió personal en 4 títols:

Pluralisme: Per a mi la pluralitat és sempre una riquesa. No m’agraden els grans blocs monolítics com passa a d’altres països, entre ells Espanya. La pluralitat de formacions polítiques en un Parlament, hauria de ser sinònim de diversitat de matisos en la recerca del bé comú i això podria ser enriquidor si la democràcia fes un pas de qualitat i trenqués algunes rigideses imposades pels partits polítics per tal d’assegurar-se un estricte control dels seus càrrecs electes. Crec que en aquesta contesa electoral, els resultats han reforçat i ampliat l’espectre plural del nostre Parlament.

Radicalització: Les polítiques d’austeritat i les retallades aplicades per governs de caire liberal s’han fet notar profundament en el sentit del vot d’un sector important de la població catalana. L’increment d’ICV (+3), l’aparició de la CUP (+3) a l’arc parlamentari i fins i tot, part de l’augment d’ERC (+11), sense oblidar que el PSC (-8) tot i patir una forta davallada, aquesta ha estat inferior a la pronosticada en les enquestes i sondejos, crec que així ho avalen. L’anhel de poder frenar unes retallades injustes que afecten gairebé únicament a les classes populars és comprensible i lloable. La certesa que l’austeritat es podria aplicar a altres sectors de l’administració pública, encoratja a votar partits que de forma indubtable defensen opcions més justes des del punt de vista social. Personalment crec que mentre Europa no aposti per ser una veritable Unió Europea i a Espanya hi hagi una majoria absoluta d’un partit liberal, tot quedarà en el terreny de les bones  intencions.

Projecte de país: Contràriament al que s’ha pogut llegir avui a bona part de la premsa espanyola, no crec que el projecte de país, basat en el dret a decidir quina relació vol el poble de Catalunya amb Espanya, després de tots els desencontres que ara no cal repetir, hagi quedat debilitat. És més, penso que ha quedat clarament reforçat.  És cert que CiU (-12) ha sofert una important davallada i no ha aconseguit els objectius que s’havia marcat. Però encara és més cert que el projecte de país no és una exclusiva de CiU, és una voluntat expressada per amplis sectors de la societat civil. En aquesta línia crec que hi ha hagut desconfiança que CiU fos capaç de mantenir ella sola el difícil camí que el dret a decidir comporta. Això explica l’augment de vot a formacions més radicals en aquest sentit, més indubtablement compromesos en aquest camí, ERC (+11) i CUP (+3), sense oblidar ICV (+3) que també s’ha manifestat clarament en la mateixa línia. Crec que aquest és possiblement l’aspecte més desafiant de tots. El govern espanyol ha dinamitat tots els camins, tots els ponts de diàleg. Però caldrà negociar. Amb qui? El PP s’ha apressat a donar per mort el procés (que ells anomenen, deriva independentista). Llenço una pregunta: per al govern espanyol, era més fàcil negociar amb 12 diputats de CiU mig convençuts del procés, que fer-ho amb 11 d’ERC i 3 de la CUP?  Siguem seriosos!

Lideratge: Els contraris al dret a decidir (se’m fa difícil pensar que demòcrates puguin ser contraris a consultar al poble, però …) s’han precipitat a declarar que el lideratge del procés ha tingut un revés electoral i això avorta el procés. Tenen raó en part. Crec que ha estat un greu error de CiU plantejar la necessitat d’obtenir una majoria absoluta per poder liderar el procés. Ara apareix com un fracàs, quan en realitat ho és només de partit. La societat actual no necessita lideratges personals ni únics. Els lideratges han de ser col·lectius. Ho penso i ho defenso de fa temps. 87 diputats (que podrien ser 97 si el PSC aclarís la seva ambigüitat)  favorables al dret a decidir de Catalunya  en un parlament de 135, no són qualsevol cosa (són entre el 64% i el 72%). En aquest sentit el poble ha votat (i ho ha fet amb un alt índex de participació) i crec que s’ha expressat amb força claredat. Però cal un lideratge col·lectiu i això requereix generositat política, amplitud de mires, visió de país i recerca conjunta del bé comú. O sigui, cal una Política amb la “P” majúscula.


4 respostes a “Catalunya #25N”

 1. Es que hay que saltarse al pueblo español en el derecho a decidir,no tiene ningun derecho a ser consultado en una constitucion que nos hemos dado entre todos?me sorprende enormemente que el derecho a decidir solo lo quieren los que no estais con las reglas de juego que nos hemos dado todos.Es poco de fiar este fiasco montado

  • Gracias José por tu comentario. Discrepo sobre ello en varios aspectos que trato de resumir:

   1 – No creo que sea un fiasco que alguien ha montado. Sinceramente creo que se trata de un malestar y de un sentimiento que se ha ido gestando a lo largo de los últimos años en la sociedad catalana. Hace más de tres años yo ya decía a nuestros amigos de Madrid que el verdadero germen de independencia estaba en Catalunya y no tanto en el País Vasco.

   2 – No soy contrario a que la consulta se hiciese en todo el territorio español, pero eso no resolvería el problema. Sólo daría una apariencia falsa del tema. Imagina que se consulta si Catalunya puede ser independiente. Imagina un resultado posible: 95% NO, 5% SI. Imagina que este 5% corresponde al 70% de los votantes de Catalunya. ¿Estaría resuelto el problema?

   3 – El sentimiento de un pueblo y sobretodo la voluntad expresada democráticamente tiene que poder cambiar las reglas. Si fuesen inamvibles entonces no hace falta Parlamento ni política ni nada, sólo alguien que mande. En este sentido no se puede olvidar que Catalunya tiene un Parlamento propio, elegido democráticamente por todos y que en ese Parlamento, una mayoría aplastante de diputados está a favor del derecho a decidir y una gran mayoría a favor de la soberanía de Catalunya. ¿Tampoco hay que respetar eso?
   Un abrazo José.

   • Querido Francesc : Yo como tu tenemos años y cada dia vemos y anilazamos muchas cosas que suceden en esta queroda tierra,que cada uno de nosotros ve y analiza su evolucion de forma distinta porque nuestra sensibilidad no esta. en el mismo punto de mira.Para ti veo que te gustan su evolucion hacia lo llamado el conflicto y a mi me duele lo que representa lo que a ti te gustaria que llegue.Yo como tu miembro del mismo movimiento amando la libertad y entrar en el otro no dudaria en darlle toda la libertad que quiere Catalunya y negociar como quedaremos los espanoles que nos queremos quedar y que hemos educado a nuestros hijos que amen esta tierra que es suya y aqui nosotros los que piensan como yo despues de 47 anos nos crea un gran dolor y yo en este momento preferia irme,y luchar por mi patri que es España,pero tengo que aguantar aqui porque no puedo irme pir diversas circunstancias y porque he hecho tambien mi vida aqui,quisiera no tener que opinar ya que estoy en vuestra tierra y sois solo vosotros los que teneis que decidir sobre lo vuestro.Y solo puedo estaros agradecidos porque mme acojistei y hasta el Ideal li descubri en esta querida tierra.Un abrazo siento mucho haberme retratado soy espanol y eso aqui no vende,lo siento

   • Gracias José por tu sinceridad y aportaciones sobre un tema tan importante. Creo que todos tenemos claro que Catalunya la construimos entre todos y que es una tierra que acoge a todos y trata de que la gente se sienta bien aquí. Tu mismo y tu familia pienso que los habéis comprobado en todos estos años. Los sentimiento son los que son, uno se siente sòlo español, otro sólo catalán, otro catalán y español, … no se pueden regular los sentimientos. Como puedes imaginar no me gusta ni el conflico, ni la división. Me gusta el diálogo. Pero como sabes bien el diálogo requiere un plano de igualdad entre los interlocutores. Poco a poco, he llegado al convencimiento de que un verdadero diálogo entre España y Catalunya sólo se podrá establecer si pueden hablar de igual a igual, sin paternalismos ni superioridades. La fórmula política como esto se puede conseguir (estado federal, estados independientes, …) es secundario y en ningún caso debe ser un obstáculo para mantener unas relacions fraternas entre los dos pueblos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: