Mar i cel


marSóc davant del mar. Embadalit. Mirant.

La tramuntana forta i freda em fueteja el rostre com si volgués despertar-me. Com si em volgués avisar. Com si li fes nosa. Un cel amenaçador deixa anar de tant en tant, espurnes fredes, gairebé glaçades, que cauen pesadament al damunt d’una barca. Damunt la sorra, la barca viu l’hivern reposant, mentre espera la bonança que l’ha de portar mar endins.

El blau del mar és intens, fosc, profund. El cel és gris, fosc, profund.

Tot em recorda, allà embadalit, la profunditat del mar. La immensitat inabastable del cel. Mentre el vent, fred i fort, no para de colpejar, de colpejar-me. El vent em talla la pell, tot provant de retornar-me a la immediatesa dels fenòmens més fugissers. Acostumats com estem, a les coses fugisseres, a l’anar i el venir, al mirar i no veure, és gairebé temptador fer cas del vent. Escoltar-lo.

Però la immensitat és allà, la profunditat no s’atura, la immensitat m’embolcalla. La tramuntana no pot colpejar elcel pensament, que segueix les profunditats de l’obscura blavor. La mirada fixa en la immensitat fosca i blava que no para de bressolar-se, com volent arribar a la profunditat del ser humà. Pou vertiginós de neguits i anhels, d’amors i desamors, d’eternitat i caducitat. Pou insoldable, com el mar que ara gairebé m’espurneja les mans.

Alço la mirada, passo gairebé sense voler pels matolls verds i xops, per alguna persona que arraulida em passa a prop, per aquelles barques adormides a la sorra, pels camins ara deserts. Passo de llarg, amb pressa. Alço la mirada i el cel fosc sembla de plom. Avui el cel no deixa traspuar ni un bri de la llum que ben segur és allà dalt. Com gelós del mar, el cel guarda la llum i ens condemna a una grisor que sembla plorar d’amargor. Però el sol hi és, tot i no veure’l. El vent s’enforteix, tot i no veure’l. La profunditat del mar s’amaga sota la capa de blau sense fi, tot i no veure’l. L’home amaga dins seu tota la immensitat, tota la llum, tota la profunditat, tot i no veure-la.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s