Prop de l'Onyar

Una mirada al món des de la meva finestra

Francesc Brunés

L’era de la normalitat


normal_2Seria extraordinari que tot fos normal. Que no hi hagués res extraordinari.

Amb certa freqüència, em toca explica el principi de Pareto, també conegut com a “regla 20-80”. Wilfredo Pareto, va ser un sociòleg, economista i filòsof, nascut a París a mitjans del segle XIX i mort a Ginebra al segle XX. Va formular  el seu principi, després de constatar en diversos estudis que, en la societat de la seva època, el 80% de la riquesa de la població estava concentrada en un 20% de població. Aquest principi ha servit de base i d’aplicació en molt diversos camps: la sociologia, l’economia, la gestió empresarial, la logística, el control de qualitat, l’enginyeria de software, el disseny de xarxes informàtiques, …

La vigència del seu principi arriba fins als nostres dies. Fins i tot és possible que si no parem el carro, ben aviat haguem de canviar-lo per la regla 10-90. Les desigualtats augmenten en tots els sentits, la concentració de riquesa i de poder cada cop està en menys mans, mentre el nivell de precarietat i fins i tot de pobresa s’estén a àmplies capes de la societat. És un procés local i també global. Uns pocs cada cop són més “allà”, mentre la gran majoria cada cop som més “aquí”. La distància entre la cúspide de la piràmide i la base cada cop és més gran.

Sovint tenim la sensació que aquells que han assolit l’èxit, aquells que ocupen els llocs de responsabilitat i de poder, en l’àmbit polític, econòmic, fins i tot religiós, són allà, cada cop més lluny. Formen part d’una elit inaccessible, inabastable. Són éssers fets d’una altra “pasta”, no són simples mortals com nosaltres. Ells són … ells. Ells saben, ells decideixen, ells fan, ells desfan, ells dirigeixen, ells … Sempre ells.

Seria extraordinari invertir la piràmide. Fer-la molt més baixa. Escurçar dràsticament la seva alçada. Fer que tot sigui normal. Que la gran majoria, aquells que som “normals”, siguem els veritables protagonistes de la nostra història. Seria extraordinari, fins i tot potser imprescindible, que aquells que són escollits per desenvolupar un lloc de responsabilitat a la nostra societat, continuïn sent persones “normals”, com nosaltres, que temporalment realitzen un servei especial a la comunitat. Després continuaran formant part d’aquesta societat normal, que sempre ha estat la sevanormal_1 i la nostra.

Imagino que hores d’ara ja haureu endevinat qui és que m’ha fet revifar aquests pensaments aquests darrers dies. Sí, no us equivoqueu. Ha estat el Papa Francesc. Han passat poques hores de la seva elecció, però suficients per apreciar-hi un altre tarannà. Suficients per detectar símptomes clars de “normalitat”, una normalitat extraordinària. Temps suficient per declarar “com li agradaria una Església dels pobres i per als pobres”. Prou temps per desconcertar a més d’un i per fer trontollar protocols, pompes i fanfàrries tan allunyades de la base de la piràmide. Tan de bo tot es confirmi, tan de bo el Papa Francesc sigui un signe precursor de l’era de la normalitat. De la societat de tothom. No hauria de caure en sac foradat la seva primera compareixença pública, on va demanar a tothom de “pregar els uns pels altres i per a una societat més fraterna”. La societat civil no hauria d’anar a remolc d’aquest possible canvi de paradigma, sinó fer tot el possible per impulsar-lo.


2 respostes a “L’era de la normalitat”

  1. Tal com indiques, sembla que hi ha un altre tarannà. Tanmateix, també és possible que aquesta voluntat es quedi en una simple declaració d’intencions, inicialment captivadora i, alhora, difuminada amb el pas del temps. Potser suficient per fer petits avanços de participació. Però tota la ‘maquinària’ és massa sòlida per fer un canvi a la manera d’ ‘abans-després’ en poc temps.

    • Gràcies Joaquim pel teu comentari. Hi estic d’acord. A totes les organitzacions els canvis necessiten temps, però és important i enriquidor fer el camí en una determinada direcció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.



Start a Blog at WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: