Prop de l'Onyar

Una mirada al món des de la meva finestra

Francesc Brunés

Hi ha actualitzacions pendents


upgradeAtena era l’encarregada d’actualitzar el programari de la societat d’Arcània. Cada dos per tres tenia a la seva barra d’estat o a la seva bústia d’entrada, avisos amb el temut missatge: “Hi ha actualitzacions pendents d’instal·lar”.  Quan no era un programa de gestió, es tractava d’un joc o un aplicació de productivitat, o una app per al mòbil. El cas és que sempre estava actualitzant. Perdia molt de temps, li costava d’apreciar les millores i va decidir deixar de fer-ho. Un bon matí, Atena va exclamar: “Prou! s’ha acabat això d’actualitzar, amb el que tenim ja anem bé!”

En un primer moment no semblava passar res important. Això va confirmar la bona decisió que, segons ella, havia pres. “Veus com no calia? era un esclavatge inútil”, es deia a ella mateixa. Un dia però, un programa va deixar de funcionar, la setmana següent va ser una app que va fer figa i va començar a anar malament. El cap de poc, una aplicació força important es va bloquejar. Va provar de sortir i tornar a entrar del sistema. Va intentar fer un “reset”, reiniciar tota la xarxa, però res de res. El programa continuava bloquejat. Davant la incredulitat de l’Atena i enmig del neguit que li provocava la situació, va veure com el sistema operatiu començava a presentar missatges estranys. La pantalla del monitor, en poca estona es va anar emplenant de tossudes finestres emergents on s’hi llegia: “500 – error intern del servidor” , “404 – no s’ha trobat” , “503 – servei no disponible” i altres coses per l’estil que l’Atena no aconseguia eliminar, ni aturar, ni … resoldre. Finalment, al bell mig de la pantalla, un gran missatge en lletres vermelles: “Fatal exception error”.

El caos es va començar a apoderar de la societat d’Arcània. Tot allò que normalment era una bassa d’oli, esdevenia un niu de conflictes, enfrontaments, desavinences, incomprensions, malentesos, dificultats, desordre, desequilibri, … i molts altres “des” que seria massa llarg de relacionar. A corre cuita, Atena va mirar d’accedir al manual en paper que, en el seu moment, els dissenyadors del sistema l’hi havien proporcionat. Va llegir amb deteniment les indicacions, passant amb frenesí d’un capítol a un altre, no encertava a trobar la clau que pogués resoldre la situació. Finalment, cap a les acaballes del manual, hi va trobar un annex que l’hi va semblar prou interessant. Era una pàgina diferent de la resta. Amb unes lletres d’un color blavós. Va començar a llegir:

“Totes les societats necessiten contínuament actualitzar el seu software. Tot allò que sembla funcionar, necessita sempre revisions, millores i perfeccionaments per tal que el sistema segueixi funcionant adequadament. En especial, les relacions entre les persones, entre els pobles, entre generacions, en el sí de les famílies, entre treballadors i empresaris, entre governants i governats, necessiten un gran esforç de manteniment i d’actualització. El programari que gestiona les relacions és especialment delicat perquè incorpora l’essència de la capacitat relacional del ser humà. No deixeu mai d’actualitzar-lo, o la pèrdua d’aquest nucli essencial tecnopot provocar grans estralls en la societat. La pèrdua d’aquesta base relacional, provoca tot un seguit de disfuncions en les relacions humanes que capgira la societat, convertint-la en poc temps en un cau de víbores, on cadascú va a la seva, no mostra cap respecte per a la resta de persones, intenta treure profit personal de qualsevol situació, prescindeix absolutament de tot allò que significa solidaritat, bon veïnatge, ajuda mútua, comprensió, … i elements similars. La societat s’encamina irremissiblement cap a un procés de degradació que erosiona en gran mesura tot tipus de convivència i pot acabar provocant suïcidis, assassinats, revoltes, injustícies, guerres, … i tota mena de desastres. Abans que tot això passi, cal anar a la partició del disc dur que conté la zona segura del sistema i cercar un fitxer anomenat: “Triple Foundation_LIF. exe”. Cal executar-lo instal·lant sempre conjuntament els tres mòduls: Llibertat, Igualtat i Fraternitat. Això hauria de restablir un cert ordre social. Un cop estabilitzat el sistema, es recomana buscar, en aquesta mateixa partició del dis dur, el programa: “Three Essential_ACP.exe”. També en aquest cas, cal executar el fitxer instal·lant els tres mòduls que conté: Amor, Convivència i Pau. Un cop instal·lat aquest programari, la societat hauria de gaudir d’un alt grau de benestar, amb clars signes de felicitat individual i col·lectiva. Aconseguida la restauració del sistema, NO US OBLIDEU D’APLICAR LES ACTUALITZACIONS.”

Atena va posar fil a l’agulla, sense perdre ni un instant, entresuada com estava, els dits li relliscaven tremolosos pel teclat de l’ordinador. En el seu pensament només hi giravoltava sense parar una pregària demanant que no trobés cap entrebanc al llarg de la instal·lació que es disposava a fer. Si no ho aconseguia, mai s’ho perdonaria…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.Start a Blog at WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: