Un IVA ideològic


[Nota prèvia: no és una lliçó d'economia, encara que al principi ho sembli]

elastic-646631__180Quan en economia s’estudia la demanda i els preus, hi ha un concepte fonamental que és l’elasticitat preu d’un producte. És un concepte tècnic que s’explica però amb molta facilitat. En termes generals, quan apugem el preu d’un bé, la seva demanda experimenta una disminució, i viceversa. Això, tothom ho té força clar. També és molt evident que no tots els productes reaccionen de la mateixa manera davant una variació del seu preu. La demanda d’alguns productes gairebé no s’inmuta davant un canvi de preu (demanda inelàstica) i en canvi d’altres reaccionen disminuint la seva demanda en una proporció més gran que no pas hagi estat el canvi de preu (demanda elàstica). Això depèn d’un seguit d’elements que ara no cal enumerar. Posem però un exemple de cada cas: Quan s’apuja el preu del combustible, la demanda baixa però no gaire ja que és un producte que no el podem substituir per un altre (si tenim un cotxe de benzina, o n’hi posem, o hem d’anar a peu, bicicleta, …). En canvi, hi ha altres productes que un petit increment en el preu, poden provocar una forta davallada en la seva demanda, com per exemple les entrades del cinema, ja que és un bé prescindible per a la majoria de consumidors.

Doncs bé, analitzem ara amb un exemple numèric, què passa amb els ingressos d’un hipotètic venedor de galindaines. Les galindaines, com tothom sap, és un producte amb una demanda molt elàstica, és a dir, quan augmenta el seu preu, la demanda baixa molt. Aquest venedor de galindaines n’està venent diàriament 1.000 a 10 €, amb la qual cosa recapta cada dia 10.000 €. Un bon dia, el venedor decideix pujar el preu de les galindaines un 10%, pensant que així ingressarà més diners. Ell no sap però, que la demanda de galindaines baixarà un 20% (ja que tenen una demanda elàstica). Això significa que ara, ven cada dia 800 galindaines a 11 €, i per tant recapta 8.800 € al dia. Certament, ha fet el negoci de Robert amb les cabres.

El Govern de l’Estat espanyol va apujar l’IVA de gairebé tots els béns culturals, a excepció dels espectacles taurins. No se sap si aquesta excepció respon a que no es consideren culturals aquest tipus d’espectacles, o per altres causes menys clares. Sigui com sigui, el Govern s’entesta a mantenir aquest IVA als nivells més alts de tota la Unió Europea. És obvi que aquesta decisió té una repercusió a l’alça en els preus de la cultura (cinema, teatre, música, …) i per tant la seva demanda ha baixat. Quin tipus de demanda tenen aquests béns? No ho dubte, elàstica. Per tant, la baixada de demanda ha estat més gran que l’increment provocat per l’impost . És obvi que al Govern espanyol l’hi passarà com al venedor de galindaines, ingressarà menys diners en concepte d’IVA cultural. Són poc espabilats? No saben el tipus d’elasticitat dels béns culturals? Res d’això, ho saben perfectament.street-art-884138__180

Per què doncs s’entossudeixen a recaptar menys diners. Per motius ideològics. No els hi fa res recaptar menys, per tal de mantenir una clara intencionalitat de maltractar la cultura. No fos cas que funcionés allò que la cultura fa als ciutadans més crítics, més lliures, més participatius, … Res de tot això. Muts i a la gàbia. Això sí, sempre ens queda al consol d’anar a veure curses de braus que tenen un IVA més baratet per tal que estiguin a l’abast de tothom. Quin espectacle aquell de la sang! Aquell mascle ibèric esdevingut “torero” que s’enfronta a la bèstia! Això sí que és imprescindible, per mantenir el grau de gallardia necessari.

Déu meu, quina colla! Doncs sí, no ho dubteu, els impostos també responen motius ideològics. Ah! i pels diners no patiu, algú pagarà la festa…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: