Lluitar per…


chess-game-fun-play-strategy-leisure-competitionVocabulari sovint amb connotacions bèl·liques per descriure la vida. “La vida és una lluita”, “el combat del dia a dia”, són expressions que hem sentit més d’una vegada. Lluita, combat, són paraules que no m’agraden per les seves referències a la violència, a la guerra. Més d’un cop he pensat que podríem substituir-les per l’expressió “compromís”. Podríem dir que queda millor, però, si em permeteu el joc de paraules, és un mot una mica massa de compromís. O sigui, per quedar bé. En la vida, no n’hi ha prou en quedar bé. Per viure, cal compromís a molts nivells. Però el compromís és una mesura laxa que massa sovint s’atura al llindar de les idees, de les paraules, dels conceptes, dels principis. Per això, avui m’estimo més parlar de lluita. El combat es desenvolupa a les trinxeres, arran de terra. La lluita té molt a veure amb el fang, la suor, la sang, el patiment i a vegades la mort. La lluita són principis, idees; però també cos a cos a l’arena.

La quotidianitat és l’espai on es desenvolupa la lluita del dia a dia. Una quotidianitat a vegades menystinguda per qui és més donat a l’evasió en pensaments, suposadament elevats. En aquest sentit és interessant recordar la citació que fa Heidegger d’un text d’Aristòtil: “Es conta una cosa que suposadament va dir Heràclit a uns forasters que volien anar-lo a visitar. Quan ja arribaven a casa seva, van veure que s’estava escalfant prop d’un forn. Es van aturar sorpresos, sobretot perquè ell, en veure’ls dubitatius, els animà a entrar convidant-los amb aquestes paraules: ‘També aquí estan presents els déus’”. De fet, és així, la vida amb totes les seves enormes grandeses i també amb totes les seves baixeses, es va teixint en la quotidianitat. El combat, si és que n’hi ha, es va produint dia per dia. Però, quin és realment aquest combat quotidià?

Contra qui lluitem? Contra els altres? Contra les circumstàncies? Contra nosaltres? M’atreviria a dir que tots aquests són combats banals, lluites estèrils. Més aviat crec que la lluita de cada dia hauria de ser sempre una “lluita per”, és a dir, una lluita a favor d’alguna cosa, d’alguna persona, d’alguna causa, d’alguna idea, d’alguna situació. Hi ha molta gent que consumeix la seva vida lluitant per allò que en el seu espai interior més profund, creu que val la penar esmerçar-hi totes les energies. I per aquella causa, per aquells ideals, lluiten. I fent-ho, s’embruten, s’omplen de fang, queden tots esgarrinxats per la palestra del combat, les cicatrius decoren la seva pell, el rostre desfigurat pels cops rebuts, l’ànima enfosquida per les incomprensions, els vestits esquinçats i pudents per la suor i la pols del camí. No hi ha persona més bella i més noble que aquella que arriba al final del viatge, amb els senyals ben vius de les lluites, dels combats1-home-building-wall-window-facade-architecture quotidians.

Hi ha una altra idea que m’agradaria també remarcar. És una lluita que l’haig de mantenir en primera persona, però que no l’haig de fer tot sol. A més de ser una “lluita per”, cal que sigui una “lluita amb”. Encara que a vegades ens ho sembli, en aquest viatge de la vida no estem mai sols. Ens han dissenyat per a la relació. L’instint relacional, consubstancial a la persona, ens impel·leix a cercar l’altre. Cercarem l’altre, no per donar-nos suport mútuament, amb el risc evident de caure tots dos a la més mínima bufada. Ens aplegarem per fer camí junts. Cadascú lliurarà la seva pròpia batalla, però ho farà amb aquesta dimensió social indispensable per a la vida. Serà aquesta socialitzat que farà del combat una experiència vitalment enriquidora. Sense caure en sublimacions, la lluita és sempre això, lluita. La quotidianitat personal, viscuda col·lectivament ens ajudarà però a trobar en el combat de cada dia la seva dimensió més sublim. Prendrem consciència d’estar construir el relat, la història de la nostra vida. Esdevindrem petits constructors del món. I, ara us deixo, que haig de fer els llits…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: