Espai de diàleg


banc i portaEl 2011 vaig crear aquest blog, amb el compromís (així ho diu el subtítol) que fos un espai de diàleg, intercanvi i diversitat”. Des de llavors, ja són més de 240 els articles publicats. Avui, llegeixo a la premsa que un grup polític “CUP – Crida per Girona” , fa una proposta a d’altres grups municipals (ERCMES Moviment d’esquerres i PSC) de crear un espai de diàleg en l’àmbit de la política municipal de Girona. Celebro una iniciativa com aquesta que, al marge de trobar-se en sintonia amb la voluntat d’aquest espai virtual de diàleg que vaig crear ara ja fa gairebé cinc anys, respon a una necessitat substancial de la política. Aquella de veritat, és clar! Amb tot el sainet de baixa volada que hi ha muntat al govern municipal de la ciutat, el diàleg pot esdevenir encara més peremptori.

No voldria pas entrar a valorar aquesta proposta en concret. Més aviat en adonar-me de la feliç coincidència, he reflexionat un cop més al voltant d’aquests dos mots: espai i diàleg. Són aquests pensaments que, breument, voldria compartir en aquesta ocasió. Per què parlem d’espai? A què ens referim quan proposem un espai? Personalment, entenc l’espai en aquest àmbit, com un lloc físic o virtual on poder-se trobar i d’un espai de temps per poder dialogar. El diàleg necessita un lloc de trobada i també exigeix temps. Per a mi, la proposta de dialogar pot ser una cosa efímera, puntual; mentre que crear un espai, comporta una permanència en el temps. Trobo molt important que, en una societat líquida – prenent la lúcida idea de Bauman – tinguem espais on l’intercanvi d’idees, de pensaments, de propostes, … trobi la possibilitat de fer-hi estada. De ser-hi per quedar-s’hi. El diàleg no pot ser només flor d’una dia o d’una circumstància i, encara menys, d’una necessitat puntual. Entenc que disposar d’un espai de diàleg ha de respondre a la voluntat de fer del diàleg un estil de vida.

Què entenem però per diàleg? Sé que en aquestes poques ratlles no esgotaré pas un argument d’una profunditat i amplitud extraordinàries. Tractaré només de fer-vos cinc cèntims de quina és la meva opinió sobre el diàleg. D’entrada, em costa d’entendre un diàleg amb exclusions, de temes i de participants. Per això m’ha estranyat, a la proposta esmentada a l’inici, l’exclusió d’entrada d’altres agents de la política municipal. La meva concepció del diàleg és sempre inclusiva, de tot i de tothom. Una altra característica del diàlegdiàleg, tal com l’entenc, és l’horitzontalitat. Quan un dels actors es col·loca en un pla de superioritat o d’inferioritat, el diàleg es fa més difícil, prenent coloracions que és millor evitar. El diàleg no és per a mi un joc de tolerància educada, on arribem a acords més o menys compartits, al menys aparentment. Entenc el diàleg com un compromís que posa en joc tota la persona. Compromet la part més espiritual de la persona. Interpreto el diàleg com un exercici de fecunditat. L’intercanvi sincer, l’acollida del pensament de l’altre, l’escolta profunda, l’obertura a la diversitat, no poden més que fecundar el nostre propi pensament, provocant canvis en la nostra manera de veure el món. El fet que això esdevingui recíproc, implica un diàleg fructífer. Admeto que no és un exercici fàcil. Mai m’he conformat amb mitges tintes. Valoro poc els decorats de cartró pedra que volen fer veure que … quan en realitat, és tot un decorat i prou.

Tot i la parcialitat d’aquestes quatre idees, espero haver ofert una visió suficient del meu pensament al respecte. Com sempre, espero i desitjo, que no tothom estigui d’acord amb aquesta meva manera de concebre el què és un “espai de diàleg”. Si algú vol aprofitar aquest per dir-hi la seva, hi serà com sempre benvingut o benvinguda.

By @fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: