Va de símbols?


simbolPosa’m la bandera! Treu-me aquesta. Posa-hi l’altra. Aquesta és legal. Aquesta no. No estripis aquest paper. No cremis aquesta foto. Això no pot estar allà penjat. Has de posar-hi aquest retrat, d’aquesta mida, és obligatori. Traiem el monument. El deixem. El reciclem. De veritat, tot això va de símbols? Fa temps que hi estem immersos. Tot una guerra de símbols. El darrer episodi – fins ara – possiblement hagi estat el dels famosos fanalets estelats de la cavalcada de reis de Vic. Valga’m Déu! Quin enrenou! D’un trist fanalet, en fem set esquerdes, hi emboliquem la manipulació dels infants i no sé quantes barbaritats més. Dic jo que, els responsables de l’educació dels fills, tret de casos excepcionals, són els seus progenitors. Qui compra els fanalets als nens i nenes, generalment, són també aquests mateixos progenitors. On veieu el problema? Algú té alguna cosa a dir sobre com uns pares eduquen els seus fills? O potser es vol insinuar que els adults ens deixem manipular? Bé, tan se val, deixem estar els fanalets. Pura anècdota.

Un símbol, no és altra cosa que la representació d’una idea. Una manera que la idea s’identifiqui a través de quelcom que es pot percebre pels sentits: uns colors, una imatge, una música, uns sons, … També el símbol representa un sentiment. El símbol és doncs una realitat que n’evoca d’altres en la nostra ment. El terme prové del grec (simbolon) que podria traduir-se per “llançar amb” o “ajuntar amb”, en el sentit que el símbol treu a la llum una altra realitat sense desaparèixer ell mateix. Les icones, en canvi, substitueixen l’objecte que representen. D’altra banda els signes, són quelcom que ens fa conèixer o ens suggereix una altra cosa. Per exemple, en funció de la freqüència del pols (signe), intuïm l’existència de febre. En cert sentit, coincidint amb Charles Sanders Peirce (EUA, 1839 – 1914), podríem dir que “el símbol, és un tipus de signe especial”. És especial, perquè darrera seu arrossega el món de les idees i els sentiments.

Combatent els símbols, fem veure que combatem les idees. Enaltint els símbols, tenim la sensació d’enlairar els sentiments. Tot forma part d’aquesta era que ara anomenem postveritat. Eliminant els símbols franquistes, no hem aconseguit eradicar el franquisme. De la mateixa manera, combatent les estelades no s’aconseguirà anular el sentiment independentista. Perseguir els símbols és tan eficaç com regar quan plou. Aconseguir que un Ajuntament pengi o no una determinada bandera, no té cap efecte real sobre simbol_1l’origen del problema. És més, sovint ocasionarà l’efecte contrari. Fer-nos trampes al solitari. Enganyar-nos nosaltres mateixos. Viure més enllà de la veritat, on hi habita la mentida. Són els signes dels temps. Eliminem el mal de cap empassant-nos una simple pastilleta, sense preocupar-nos per l’origen del mal.

És més fàcil combatre el símbol que debatre idees. Costa menys fer treure un símbol que apropar sentiments i cercar complicitats. És més fàcil aixecar un decorat que construir un edifici. I així vivim, envoltats de decorats, mentre ens pensem passejar enmig de sòlids edificis. Victòria! A tal lloc hem aconseguit que hi posin la nostra bandera. I resulta que ho han fet de manera que constitueix un escarni i una denúncia de l’absurditat comesa. Contents i enganyats. La racionalitat ha mort, visca la ficció! Penso que hi ha una necessitat imperiosa de realisme. Manca la voluntat, el temps i l’espai per fer una reflexió seriosa sobre nosaltres mateixos. Cal la plataforma de llançament per, a partir d’aquí, entrar en diàleg profund, sincer, transparent i transformador, amb tots els agents que interaccionen amb el nostre “jo”. Només en aquest bancal es poden conrear les veritats que permeten caminar amb fermesa, cap una societat més real, més humana. Malauradament, massa sovint, truquem a aquesta porta i preguntem: Què hi ha algú? Silenci.

By @fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: