Temps sense temps


temps-interessants_2El pensador eslovè Slavoj Zizek comença el seu llibre “Temps interessants” fent referència a un costum xinès. Potser, un mal costum. Diu que a la Xina quan algú t’odia amb totes les seves forces, et maleeix dient-te: “Que visquis temps interessants!”. Això significa que et desitgen que visquis temps d’inestabilitat, de guerra i de lluites pel poder. És possible, que amb això de la globalització la maledicció s’hagi estès arreu del planeta i ara, volent-ho o no, estem tots plegats immersos en un mar de confusió, neguit i, massa sovint, desesperació. Temps interessants!

També podria dir-se que són temps interessats. Situacions que vivim, no per casualitat o perquè la fatalitat dels déus així ho desitgi, sinó més aviat perquè els interessos d’uns quants estan interessats – valga’m la redundància, que diuen – a mantenir la situació fent-nos creure que les coses són així. Punt i final. Punt per a ells i final per a la resta. Tot va bé i tot és normal i maco. Els punts sempre cauen del mateix costat, s’acumulen en aquell cistell on ja no n’hi caben més. En canvi, de l’altre costat, només hi ha finals: s’acaba el menjar, s’acaba la feina, s’acaba l’energia, s’acaba la salut, s’acaba… la vida. La sentència no és una fatalitat, és un interès que cal defensar. La millor manera de fer-ho és fer-nos creure que les coses són com són i no poden ser de cap altra manera. Qüestió de màrqueting de gamma alta…

El capital convertit en arma de destrucció massiva, el treball esdevingut ‘precariat’ al llindar de la pobresa i la terra; erma i maltractada fins a l’esgotament. Un panorama desolador per a tothom, excepte per aquells pocs que van omplint el cove, van sumant punts. Tants que la taula classificatòria no té espai per encabir-los. Mentre, els perdedors, els perennes fanalets vermells, deambulen pel fred amb les fronteres tancades i les portes closes, malviuen en els mateixos metres quadrats de la taula de reunions d’un consell d’administració, mantenen en ‘off’ el comandament de la calefacció mentre tremolen de fred, malden per aconseguir una formació que els permeti esclavitzar-se a canvi d’almoina, ploren els seus morts mentre les eternes llistes d’espera de la cosa pública s’engruixeixen engreixinades pels bisturís de pagament.  Temps interessants!

La partida ja és del tot desigual. El matx està absolutament desequilibrat. L’equip temps-interessants_1guanyador, cada cop amb menys jugadors, té tants punts que no sap què fer-ne. L’àrbitre s’adona que la imparcialitat se l’ha venuda al millor postor i no li queda més remei que doblegar-se a les exigències del guanyador. Els perdedors no tenen ja opció de cap mena, cada cop són més lluny de qualsevol possibilitat de remuntar i … el temps de joc s’està acabant. I és ara, quan entrem en la pròrroga, que comença el temps sense temps. I quan la urgència no pot esperar, poden apropar-se els temps interessants de veritat.

Quan la inestabilitat és tan inestable que fa trontollar las bases del tauler de joc, el sisme capgira totes les peces i capbussa els interessos fins a dissenyar un nou ordre, on les piràmides esdevenen paral·lelepípedes de baixa alçada. Les lluites, esgotades en la seva pròpia esterilitat, són substituïdes per aquelles relacions fecundes, basades en l’entesa, la col·laboració, la integració i la inclusió. L’acumulació es rovella donant pas a nous paradigmes de generositat, diàleg i construcció comuna. La fragmentació i la trencadissa, deixen pas al mosaic i al tapís. La persona pren el protagonisme en aquests temps interessants, un cop els fantasmes de la infelicitat i l’amargor, han foragitat el llast esclau del mercat i la competició.

Utopia! No! Necessitat! Estem en el temps sense temps!

By @fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: