Els espais públics


S’està generant, crec que interessadament, una polèmica al voltant de l’ús dels espais públics. En primer lloc, voldria subratllar el plural de l’expressió. Hi ha gent que parla de l’espai públic, com si això fos un tot homogeni. En canvi, soc més partidari de parlar dels espais públics, ja que no es pot equiparar una vorera, una plaça, un parc infantil, uns jardins, una platja, una carretera, un monument, …

De fet, crec que el tema no va d’espais públics. Més aviat va de tolerància, de respecte i de llibertat. En parlarem tot seguit. Però els espais públics ho són perquè no són privats. És a dir, són propietat del comú, de la comunitat. A Andorra, dels ajuntaments en diuen Comuns. Bonica paraula, per donar a entendre que a l’Ajuntament rau la representació de la comunitat i per tant la gestió d’allò que és comú. Les ciutadanes i ciutadans, quan anem a votar a les eleccions municipals, pintem l’ajuntament d’un color determinat. Les majories fan que, un determinat ajuntament, estigui governat per aquelles forces polítiques que representen allò que els convilatans han decidit, lliurement i democràticament.

Les institucions, els ajuntaments tampoc, no són neutrals. Actuen d’acord amb la voluntat majoritària dels ciutadans d’aquella vila, poble o ciutat. Estan al servei de tota la ciutadania, però ho fan d’acord amb el seu programa electoral, les seves conviccions i la seva manera d’entendre el servei públic. És evident que això pot no agradar a les persones que no adhereixen a aquells posicionaments polítics que governen el Comú. Bé, vindran unes noves eleccions i es poden, o no, formar majories diferents. D’això va la democràcia.

Sota aquestes regles del joc, cada Ajuntament, pintat amb el color que els ciutadans han decidit, té la responsabilitat d’ordenar l’ús dels espais públics, mitjançant les ordenances que pertoquin. Tenint això clar, ara toca encarar el tema de la convivència. En els espais públics ha de poder conviure-hi tothom. Per això són comunitaris, del comú. Tothom té dret a usar-los, d’acord amb les normatives municipals. Tothom té dret a expressar-s’hi. Tradicionalment, aquests espais, han estat espais de la gent i per a la gent. Llocs de trobada, de manifestacions de tota mena i de reivindicacions. La frase que s’ha fet famosa ‘els carrers seran sempre nostres’, expressa un nosaltres inclusiu. Els carrers són de tothom, sense exclusions.

En una societat cada cop més plural, això té les seves dificultats. A mi em molesta que s’ocupi la vorera i no em deixin passar, a mi que la gent tiri papers al terra, a mi que no recullin els excrements dels gossos, a mi que s’hi celebrin processons, a mi que… Són els reptes de la convivència en comunitats plurals. Però, quan a més de plurals, les societats són democràtiques de debò, cal respectar sempre les opcions dels altres que són diversos. La llibertat i la tolerància, han de ser els primers passos que ens menin cap a una convivència cada cop de millor qualitat. És evident que aquest camí s’estronca quan una part de la població actua amb violència per evitar que d’altres puguin expressar les seves reivindicacions en els espais públics.

És qüestió de civisme i, en la seva absència, tasca de les forces de seguretat que han de vigilar que no es vulnerin els drets d’expressió de ningú i, encara menys, que es faci de forma agressiva. En la situació actual, crec que cal analitzar sense apassionaments, l’abundant material audiovisual que existeix sobre les situacions que s’estan produint. Cadascú traurà les seves pròpies conclusions davant d’un material el més objectiu possible. El que és segur, és que cal actuar amb contundència contra qui es mostra intolerant, agressiu i violent envers allò que és contrari a les seves idees. Sigui qui sigui. La llibertat d’expressar-se en els espais públics no és exclusivitat de ningú, en una societat que és plural i diversa. Si una part de la població no té clar això, cal actuar amb la màxima urgència, abans no prenguem mal.

By @fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: