De papallones i clivelles


Els temps que vivim no són per estar distrets, ni per fer volar coloms, ni per sortir a caçar papallones. La vida s’ha fet densa, el temps espès i l’activitat quotidiana, sovint, s’assembla més a un acte heroic, que no pas a la simple vulgaritat intranscendent de la rutina que, de tant en tant, ens atrapa i aclapara.

Malgrat tot, continuem trobant en les papallones el model vital a seguir. Sempre voleiant pel damunt de les coses, anant de flor en flor, tastant-ho tot, no aturant-nos mai en res i fregant lleugerament les superfícies. Immersos de ple en la cultura ‘windows’, anem obrint finestres i més finestres a veure què hi trobem. En tenim tantes d’obertes que, sovint, no sabem pas on som ni què cerquem. Parlem del Nadal, quan voldríem dir festa; de la trobada, per referir-nos al consum; de la salut, quan salvem negocis; de la normalitat, quan pretenem fer com si res. Papallones disperses de volades que suren la superfície de les clivelles.

Ai, la dispersió! Els pares del desert ja deien que “la dispersió és l’origen de tots els mals”. Potser tenien raó. La dificultat, fins i tot, la incapacitat de centrar-se en les coses, en fa gairebé impossible la seva anàlisi aprofundida, el seu tractament a fons. Sense escoltar profundament què ens està dient aquest temps víric, sense fer-se’n càrrec del tot, sense un discerniment acurat i col·lectiu de la situació, sense concentrar-s’hi plenament, és molt difícil tractar de sanar les clivelles que esberlen vides i societat.

La dispersió afecta la ment, les idees hi entren i surten al seu aire, sense que tinguem la capacitat de controlar-les, de treballar-les, de conrear-les, d’explorar-ne les conseqüències, de seguir-les fins al final. La dispersió també actua sobre les nostres emocions amb un continu va i ve de desitjos, afectes i necessitats fictícies. La inestabilitat de les imatges que ens assalten a cada moment, els seus canvis continus i sobtats, provoquen estats d’ànim més similars a una  muntanya russa que a un camí a seguir. La digitalització de la vida ben segur hi té una part important de responsabilitat. Els missatges curts i ràpids, l’atenció constant a les xarxes, el seguiment de tendències i influencers que fan de tot per captar l’atenció fugisserament i augmentar el nombre de likes, seguidors… El vol de la papallona.

Tot plegat provoca superficialitat i dispersió. Pot ser una fórmula per fugir d’estudi. Ho podem considerar un fet irreversible. Però les clivelles hi són. Cal aturar-se a contemplar-les, posar-hi la mà, copsar-ne la seva naturalesa, la seva profunditat. Escoltar el seu crit que reclama la nostra atenció, la nostra acció, el bàlsam guaridor per tal que no es facin cada cop més amples, més fondes.

Per mirar de no caure en la trampa del ‘no hi ha res a fer’; per intentar, ni que sigui per un moment, aturar el vol de la papallona i obligar-la a mirar, a escoltar, a fer-se càrrec de les clivelles que baden la seva boca assedegada; m’atreveixo modestament a proposar tres coses que potser ens hi poden ajudar:

  • No és possible resoldre-ho tot, ni de cop. Només podem pensar en fer petites accions que estiguin al nostre abast. Petits passos, fets un darrere l’altre.
  • Centrar-se en buscar i entendre les relacions entres les coses. Fugir de l’especialització que fragmenta i fer-nos conscients que la vida és una integritat de relacions interdependents.
  • Ajudar-nos a copsar la realitat que ens envolta com un conjunt de blancs i negres, llums i ombres; on les dues coses són igualment veritat. Evitar limitar-nos negativament en tot allò fosc o fugir de la ingenuïtat irreal de les clarors sense fi.

Tant de bo, aquest període hivernal que s’atansa sigui propici a aquietar el vol de les papallones per poder anar més enllà de la superfície de les coses, poder fer-nos càrrec de la realitat que clivella persones i societat i, d’aquesta manera, poder aportar granets de sorra imprescindibles per a una construcció de gran envergadura.

Perfil_100

Francesc Brunés

@fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: