Pactar: un joc d…

Acord

No sigueu malpensats. Abans d’acabar la frase penseu-vos-ho bé. Massa sovint les aparences no coincideixen amb la realitat. Són només això, aparences.

Llavors, resultarà que sí, que teníeu raó quan heu completat precipitadament la frase inacabada del títol. I és que, tal com està el pati, sembla que pactar sigui un joc d’ous. O potser és que parlem de pactar quan, en realitat, volem dir una altra cosa?

Pactar és un joc d’interessos o de confiança?

El que sembla cert és que no es tracta d’un joc d’ous, tot i que sovint ho sembli. Si el pacte és qüestió d’interessos, d’ell en resultarà un acord entre socis que s’han aplegat per defensar millor els seus interessos. Però, si el pacte és un joc de confiança, llavors les opcions que se’ns posen per davant són molt més àmplies, riques i prometedores.

Introduir la confiança en el pacte és fer un salt de qualitat que, des del meu punt de vista, resulta imprescindible si del que estem parlant – com tothom ha ja endevinat fa estona – és de pactes polítics.

El interessos generen societats, la confiança crea comunitats

És precisament per això que, segons el meu parer, els pactes en política han d’estar basats en la confiança. El seu objectiu principal és crear i servir la comunitat a qui representen les persones electes. De no ser així, la seva elecció hauria estat inútil. O són persones al servei de les persones, o són okupes d’un poder que no mereixen.

La confiança obliga a anar més enllà del propi interès per entrar a comprendre i confiar en allò que l’altre representa. Això resulta del tot impossible si prèviament no hem estat capaços de respondre, amb sinceritat i honestedat, les preguntes: per què cal el pacte? Per a què ha de servir?

Si en qualsevulla de les dues respostes apareixen les paraules ‘càrrec’, ‘cadira’, ‘ocupar’ o ‘poder’, ja podem plegar veles perquè no estem parlant d’un pacte, sinó d’una associació d’interessos. Uns interessos arreladament divergents i parcials, incapaços de treballar plegats per procurar el bé comú de l’entera comunitat.

La política no ha de ser mai una societat, ni anònima ni limitada

Pactar doncs, en política, és una cosa molt més seriosa del que aparenta la trista realitat que percebem a cada telenotícies. Pactar forma part de la mateixa essència de la política. Pactar ha d’obligar a posar el punt de mirar sobre els veritables objectius de la política. No deixar que els interessos desenfoquin l’objectiu ni entelin l’òptica. Procurar acords de confiança que mantinguin nítida la imatge de l’horitzó que es vol assolir.

A vegades, caminar junts pot resultar més lent i incòmode que fer-ho sols. Però ens permetrà arribar més lluny. I en política, més lluny vol dir més a prop del benestar de totes les persones de la comunitat. Més a tocar de la llibertat, de la igualtat i de la fraternitat.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: