I això, qui ho paga?


Són moltes les ocasions en què cal prendre una decisió, triar un camí, escollir. Llavors, el mecanisme del cost d’oportunitat es posa en marxa i, sovint, la pregunta què cal fer-se per arribar al fons de la qüestió és: I això, qui ho paga?

Prendre una opció, sempre significa deixar-ne d’altres al marge. En aquest procés hi ha qui en surt beneficiat i sempre, inevitablement, algú en surt escaldat. Podríem dir que algú paga la festa, de grat o per força.

Aquest mecanisme funciona en les decisions personals i familiars, i també és vàlid quan ens referim a l’àmbit social. Empreses privades, entitats, associacions i administració pública, actuen a base d’analitzar situacions, avaluar opcions i decidir quina és l’opció escollida. Aquesta tria hauria de tenir en compte el bé comú i, alhora, intentar que qui acabi pagant el cost, sigui aquell a qui menys perjudica l’haver-ho de fer. Malauradament, massa vegades, l’elecció es basa només en interessos personals, mesquins i, potser, fins i tot, inconfessables.

Recentment, el Gobierno de España, ha pres una decisió d’aquelles que tothom aplaudeix. Uns aplaudiments que s’estronquen quan algú es fa la pregunta: I això, qui ho paga? Em refereixo a la mesura presa per intentar alleugerir la factura de l’electricitat. Una factura inexplicablement incomprensible i exageradament cara tractant-se d’un bé essencial que hauria d’estar a l’abast de totes les butxaques. Lloable intenció, doncs, per mirar d’abaratir-la encara que sigui poc i per poc temps, però… com s’ha fet?

Mireu, el que deixem de pagar els clients (si voleu, digueu-ne usuaris) anirà a càrrec d’algú. Hi haurà algú que deixarà de cobrar. Serà qui acabarà pagant la festa. Segons el meu parer, tan discutible com vulgueu, aquest algú només hauria de ser el subministrador del servei. La rebaixa de la factura elèctrica hauria d’anar a disminuir els immorals beneficis de les empreses subministradores. Beneficis que, en bona part, van a engreixar les butxaques dels seus accionistes i membres del Consell d’administració que, en molts casos, tenen noms i cognoms força coneguts. I es reparteixen tants beneficis, no només perquè siguin exageradament quantiosos, sinó perquè hi ha inversions que caldria fer per modernitzar la xarxa i assegurar un bon servei, que no es fan, o només es fan de manera selectiva per tal que estiguin contents aquells que asseguren que el sistema continuarà immutable.

Però no, l’opció del Gobierno de España ha estat la de rebaixar l’IVA. Una elecció, potser adequada per ajustar el tipus impositiu d’aquest servei al de la majoria de països de la UE, però doblement injusta. En primer lloc perquè els impostos indirectes, com l’IVA, s’apliquen igual per a tothom, rics i pobres. El mateix tipus impositiu paga una persona amb un altíssim poder adquisitiu que aquella que amb prou feines arriba a final de mes. Encara pitjor, aquell que més es pot permetre de consumir, és qui acabarà obtenint una rebaixa en termes absoluts més quantiosa.

En segon lloc, amb aquesta opció, qui acabarà pagant la festa serem els mateixos clients / usuaris del servei. És a dir, tothom. O més ben dit, especialment les persones més febles i vulnerables. Una disminució del nivell d’ingressos a les arques de l’administració pública, és també drenar recursos per a l’aplicació de polítiques de tota mena. I, ja sabem que les que reben primer, sempre són les de caràcter social i de la cura de les persones vulnerables. Allà sempre hi falten recursos, ves per on!

En aquest cas, ja veiem qui acaba pagant la mesura presa. Malauradament, el predomini de l’economia sobre la política, fa que els trets sempre vagin en aquesta direcció. Penseu en altres situacions i casos… Veureu que el poder econòmic és intocable i qui acaba pagant la festa sempre és el sector públic, és a dir, tots nosaltres.

Ja ho sabeu, si voleu viure contents i enganyats, absteniu-vos de fer-vos massa sovint la pregunta: I això, qui ho paga?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: