Nous ajuntaments, ajuntaments nous?


ajuntament 001El proper dissabte es constituiran els nous consistoris derivats de les darreres eleccions municipals del maig passat. A cada poble i ciutat, els regidors i regidores que han estat escollits, prendran possessió del càrrec. Els diferents grups municipals dibuixaran un nou mapa de representació que reflexa fidelment els desitjos expressats pels ciutadans a les urnes. Aquesta és la manera més fidedigna que té la democràcia per conèixer la voluntat popular. Seran els regidors escollits qui atorgaran la confiança a una persona determinada per ocupar el càrrec d’alcalde o alcaldessa. Això ja són figues d’un altre paner. Els grups municipals es posicionaran d’acord amb els pactes previs entre diferents partits, per tal de poder configurar majories de govern suficients. Amb aquesta política de pactes, s’hi pot estar més o menys d’acord, però és evident que el sistema funciona així. El càrrec d’alcalde no és d’elecció directa, els únics que els ciutadans escollim de forma directa són els regidors.

Sembla clar doncs que dipositant el nostre vot en una urna conferim a tot un seguit de persones el poder d’actuar en nom nostre en el govern de la ciutat o població on vivim. Cal doncs que ho facin. Els regidors estan democràticament legitimats per exercir el poder atorgat, però no poden oblidar que es tracta d’un mandat democràtic que han de desenvolupar en nom nostre, de la ciutadania. Crec que aquest contracte moral amb el poble hauria de ser més present i explícit al llarg de la legislatura. D’altra banda, nosaltres ciutadans que hem estat cridats a participar en el moment de les eleccions, ho hem de continuar fent ja que qualsevol contracte, sempre té dues parts. És necessari que per part nostre utilitzem al màxim els mecanismes de participació que trobarem a cada barri, poble o ciutat. I, si no n’hi ha, caldrà reclamar-los, exigir-los si és necessari.

Sigui com sigui, dissabte tindrem nous ajuntaments. Però, seran ajuntaments nous? Vull dir, els nous regidors, hauran copsat el veritable sentiment popular transformat en vots i en abstenció? Actuaran en conseqüència? S’haurà fet una reflexió profunda sobre per què els partits emergents són precisament aquells que no semblen partits? La gent estem força tips de les maquinàries dels partits tradicionals, més preocupades per guanyar que per servir. Qui més qui menys veu amb aversió les estructures dels partits on costa trobar-hi la democràcia. Hi ha un cansament generalitzat envers tota aquesta mena de teatre de baixa política que sovint sembla un vodevil.ple

Des del meu punt de vista, els ajuntaments seran veritablement nous si responen a aquests pocs criteris:

  • Proximitat al ciutadà. Apropament. Acompanyament.
  • Servei, especialment als més necessitats.
  • Diàleg. Acords. Recerca de solucions. Prioritat al bé comú.
  • Transparència. Claredat.
  • Participació entesa com a repartiment de poders.
  • Inclusió i cohesió social.

Molt encert a tots els regidors i regidores, de qualsevol color i posicionament polític!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: