Panikkar avui


Aquest any celebrem el centenari del naixement de Raimon Panikkar, i la seva descomunal aportació perdura, sens dubte, més enllà de la seva desaparició tot just començat aquest segle. Tot i haver llegit força el pensament d’aquest català universal, em declaro obertament incapaç de parlar-ne amb la profunditat que es requereix. Tampoc és aquest el meu objectiu. Només que, la coincidència de l’Any Panikkar amb els temps convulsos que vivim (o patim), m’ha portat a reflexionar sobre quines aportacions podria fer una persona de la seva talla humana, espiritual i filosòfica avui.

No hi ha dubte que aquest és també un objectiu massa agosarat per aquest espai i del tot inabastable per a mi. Em deturaré només en alguns aspectes que em semblen significatius i que podrien resultar d’interès, si més no, apuntar-los ni que sigui tímidament. Panikkar era una persona sàvia, també intel·ligent, però sobretot sàvia. Dotat d’aquelles savieses que tanta falta ens fan quan tot trontolla. Ens volen fer passar, si us plau i per força, d’una cosa a l’altra, a la velocitat necessària perquè tinguem la sensació que sabem moltes coses, però això, és només un mecanisme que ens porta a la incapacitat i la impotència per transformar res. Quanta necessitat tenim d’escoltar als savis i sàvies! Els contemporanis i els avantpassats. Aquella lentitud, aquella profunditat que Panikkar aportava amb la seva persona i amb la seva paraula. Escoltar, llegir, reflexionar, entendre. Quanta necessitat!

Una de les aportacions de Panikkar que se’m presenta com imprescindible avui en dia, és la que fa referència al diàleg intercultural i interreligiós. La seva concepció del diàleg és d’una profunditat que cal explorar. Per Panikkar el diàleg és una experiència espiritual, que implica la transformació i la fecundació de les dues parts. No parla mai d’un diàleg dialèctic – a veure qui guanya – sinó d’un diàleg dialògic, d’on cadascun dels participats en surt enriquit. Afirmava que la interculturalitat ens interpel·la la nostra manera de viure, la nostra visió de la realitat i la nostra manera de pensar”. És evident doncs, que una actitud de diàleg intercultural només és possible si tenim la disposició de deixar-nos transformar mútuament en el procés d’intercanvi amb els altres que són diversos de mi. Un repte molt allunyat de la profanació que afecta avui en dia a la paraula diàleg.

També deia: “Les persones que practiquen de debò el pluralisme, no renuncien a les conviccions personals, simplement no les creuen absolutes”. Una base necessària per a que las cultures puguin trobar-se. “Les cultures interactuen en el moment que són conscients de la seva existència recíproca”. Acostumats a l’hegemonia de la cultura occidental, quantes vegades no som conscients de l’existència i de les aportacions de moltes altres cultures. “La trobada modifica ambdues parts” i això ens fa por, sobretot perquè hem absolutitzat la nostra cultura i la transformació ens espanta. Ens hi resistim. Tots tenim por, sigui quin sigui el nostre punt de partença. Panikkar ofereix també una pauta essencial quan diu: “potser no puc entendre l’altre, però sí que puc estimar-lo, i estimant-lo conèixer-lo, ampliant el meu camp de consciència”. “No es pot conèixer sense estimar, ni es pot estimar sense conèixer… El coneixement sense amor és càlcul, l’amor sense coneixement és sentimentalisme”. Quanta saviesa en aquestes paraules! Un altre mot devaluat, gastat i tergiversat: l’amor. Motor de la humanitat i porta al coneixement i la saviesa. Clau també per interactuar amb els altres, aquells desconeguts que truquen a la porta. Obrir o tancar, és una decisió que condiciona fins a límits impensats, la dinàmica social. Parem-nos, si podem, pensem-hi una mica i possiblement entendrem un xic millor tots aquests terrabastalls que des de tots els punts cardinals ens fuetegen.

By @fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: