El xec en blanc


xecAlguna vegada us han demanat un xec en blanc? En un sentit o altre, segur que al llarg de la vida us hi heu trobat algun cop. Potser més d’un i tot. De fet, és possible que la mateixa vida sigui un xec en blanc. Renoi, què n’és de difícil estendre un xec en blanc! O no?

Al llarg de la vida he trobat persones que amb molta facilitat i sense pensar-s’ho dos cops, diuen que sí a qualsevol proposta que se’ls hi faci. Per més agosarada que sigui la proposta, la resposta afirmativa està garantida. En realitat, no me n’he refiat mai gaire d’aquestes respostes tan “generoses”. D’altres, en canvi, abans d’acceptar alguna cosa, hi posen pegues, hi troben problemes, volen saber com, què, qui, quan i de quina manera. No ho dubteu, si accepten, el seu compromís té garanties de major solidesa. Sigui com sigui, un xec en blanc, segons com, és una aposta considerable. O no?

Segons com us ho mireu, és ben fàcil donar un xec en blanc. N’hi ha prou de tenir el compte corrent a zero. Quan un no té res per oferir, és fàcil oferir-ho tot. A vegades, en els processos de negociació, bé sigui comercial, política o de qualsevol altra mena, una de les parts demana – fins i tot, exigeix – a l’altra part, un xec en blanc. Quan s’obté amb certa facilitat, és possible que qui el dóna, no té gaire per perdre. És un xec, sí. En blanc, sí. Però també és paper mullat. Quan, en canvi, qui es troba davant d’aquesta situació demana, vol saber, exigeix compromisos recíprocs, vol tenir clara quina serà la destinació d’aquest xec; llavors, podeu estar segurs del valor del document. O no?

Qui s’atreveix a demanar un xec en blanc, a canvi de ben poca cosa, ho fa des de la prepotència. Només una posició de superioritat justifica “a priori” una tal exigència. Quan un considera que l’altra part té l’obligació de…, ha d’acceptar el que jo…, no té cap més opció que… Benvinguts al país de la superioritat! Pobret, està a les meves mans. Em lliurarà un xec en blanc on jo hi escriuré… És molt possible que hi escrigui la mateixa aniquilació de l’emissor del xec. Compte doncs amb els xecs en blanc! O no?

De fet, hi ha un ingredient que va extremadament escàs i que pot capgirar tot el que he escrit fins aquí. És la confiança. En els mercats de valors, aquest títol es cotitza a l’alça. Em resulta fàcil, oferir un xec en blanc, a aquell en qui confio. Sé que en farà un bon ús. Sé que no s’aprofitarà de mi. Sé que trobarà la xifra justa que cal escriure-hi. És possible que papallonaen això de la confiança hi hagi gradacions, mesures. Hi tinc molta o poca confiança. No he sentit mai dir, per exemple, hi confio en un 37,8%. Més aviat sóc del parer que això de la confiança és una qüestió de blanc o negre. Digueu-me extremista si voleu. Però en general, crec que la qüestió és: hi tinc confiança o no? Quan la resposta és “sí, però…”, possiblement vol dir “no”. De fet, quan perdem la confiança en una persona, en una institució, … la perdem sencera. Quan diem “ara hi confio menys”, en el fons estem dient que no hi confiem prou, que no ens n’acabem de fiar. Desconfiem. En aquest cas, no lliuraríem un xec en blanc. O sí?

Aquests dies, veient el panorama com va i pensant en alguns casos que es van produint, veig molt clar que en això de les negociacions, mai es parla de confiança. Però totes les dificultats de la negociació tenen el seu origen en aquest element tan preuat i, alhora, tan poc freqüent en el món actual. Possiblement és un important valor a recuperar. Amb ell, les coses serien més fàcils. O no? Recordeu quan es feien tractes de gran valor, amb una encaixada de mans? A quantes persones donaríeu avui un xec en blanc? Viure sense confiar, és malviure. Ens entossudim a fer-nos la vida com més complicada millor. Sempre som a temps de canviar. O no?

By fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: