Un desenvolupament per a tothom


nenL’assemblea número 55 de les Nacions Unides celebrada l’any 2000, va elaborar la Declaració del Mil·lenni on feia una proposta de com hauria de ser el món en el segle XXI. En aquell document es fixaven vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que suposaven una fita històrica en la lluita contra la pobresa i la injustícia al món. No cal dir que, al llarg d’aquests primers decennis de segle, l’avenç en aquesta línia ha estat molt moderat i, en alguns casos, francament decebedor. Resulta però, una iniciativa que cal aprofundir i encoratjar, especialment tenint en compte la seva provinença. En el món globalitzat que vivim (o patim), tot el que afavoreixi l’exploració de camins vers una governança global justa, val la pena donar-hi suport. Encara més, quan les propostes que es fan, són clarament afavoridores d’un desenvolupament per a tothom, amb tota la seva profunditat i extensió del terme.

La desigualtat creixent no pot ser un element més de desesperança. Ben al contrari ha de suposar un trampolí que empeny a la recerca de nous camins que ens portin, de veritat, a un món millor per a tothom. La víctima principal de la desigualtat serà la democràcia. És un enorme perill que les generacions presents i futures no ens podem permetre. Sóc conscient que l’opció per la cooperació i la solidaritat, és un camí impopular, difícil i costós. Tot el sistema ens empeny en sentit contrari, cap a l’autopista de la competència i el mercat. Tant és així que, malauradament, es percep la competició con la “naturalesa de les coses”, allò que és normal. Diu Coetzee que “la competència és una sublimació de la guerra”. Té raó,  vivim en un clima bèl·lic que acaba sempre perjudicant a tothom. Adeclaracio aquells que creuen que hi guanyen i, per descomptat, als perdedors.

Anar contra corrent. No és un tema fàcil. Zygmunt Bauman, diu: “Per canviar les coses no n’hi ha prou amb un canvi de mentalitat, cal un canvi dràstic i inicialment dolorós i descoratjador de la nostra manera de viure”. Quanta raó té aquest home savi! Caldrà el cap, però també el cor i les mans. Les idees poden canviar el món, l’acció pot transformar-lo. Afortunadament, les Nacions Unides continua oferint-nos pautes per continuar treballant i aprofundint en els canvis necessaris per assolir un model de creixement que sigui inclusiu a 360º i respectuós amb el medi. El 2013, aquest organisme internacional va posar en marxa un procés participatiu que ha acabat en una proposta. Es tracta dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Són 17 i es desenvolupen en 169 fites més concretes, amb un horitzó temporal del 2030. Un horitzó per alguns dubtós, però possible. Una esperança que empeny a l’acció. Aquests dies a Caixa Fòrum Girona s’hi pot visitar una interessant exposició que sota el títol “My World. Reptes per un món millor”, ens ofereix un espai de reflexió al voltant d’aquests 17 objectius.

Recomano una visita a aquesta Exposició. Ho he pogut fer en un moment en que no hi havia gairebé ningú. Us asseguro que asseure’m sol, en aquell espai, rebent informacions i reflexionant-hi, és una teràpia recomanable en aquests temps que vivim, aparentment accelerats. Per anar fent boca, vull acabar aquest article enumerant els 17 ODS i deixant la resta a la reflexió personal de cadascú:

1 – Fi de la pobresa

2 – Fam zero

3 – Salut i benestar

4 – Educació de qualitat

5 – Igualtat de gènere

6 – Aigua neta i sanejament

7 – Energia assequible i no contaminant

8 – Feina digna i creixement econòmic

9 – Indústria, innovació i infraestructura

10 – Reducció de les desigualtats

11 – Ciutats i comunitats sostenibles

12 – Producció i consum responsables

13 – Acció per al clima

14 – Vida submarina

15 – Vida d’ecosistemes terrestres

16 – Pau, justícia i institucions sòlides

17 – Aliances per aconseguir els objectius

By @fbrunes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.A %d bloguers els agrada això: